(Studievalg.no):

Navn: Marit Dale Aal

Alder: 26

Studerer: Master i dokumentarfilm og journalistikk

Studiested: Høgskolen i Volda, på utveksling ved University of California i San Diego (UCSD), USA

 

Hvordan kom du frem til at det var til California/USA du ville dra?

Det var et enkelt valg, ettersom jeg har hatt lyst til å bo i California siden jeg var liten. En rekke tv-serier, blant annet The O.C., har næret en drøm i meg om å bo i et av de varmere strøkene i USA. Jeg vurderte flere skoler, blant annet UCLA, UC Santa Barbara og noen skoler i Florida, men valget falt på University of California, i San Diego (UCSD), siden Høgskolen i Volda hadde en løpende avtale med dem, som forenklet søkeprosessen betraktelig.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?

Det er spesielt to ting som er annerledes. For det første er folk her svært pratsomme. Vilt fremmede mennesker konverserer, som om de skulle kjent hverandre hele livet!

 

Klisjeen om at alt er større i USA, er også svært presis når det gjelder California. Skolen jeg går på har 30 000 studenter, fire ganger mer en studiebygda mi Volda. Og like mange som studerer i Trondheim totalt, pakket inn på ett campus! Man må, i kontrast til Volda, kjøre bil til alt. Og kjøretøyene er også større enn i Norge.

 

LES OGSÅ: Komplett guide til utdanning i USA

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

San Diego er den åttende største byen i USA. Byen ligger ved stillehavskysten, helt inntil den meksikanske grensen.

FOTO: Shutterstock

Professorene har all makt i det amerikanske systemet, og det er vanlig at studentene smisker med læreren for å få bedre karakterer. Som utvekslingsstudent på UCSD kommer man alltid bakerst i køen. Heltidsstudenter har førsterett på å få plass i de overfylte timene, noe som er litt frustrerende i starten.

 

På grunn av dette er starten av semesteret helt Texas for utenlandske studenter. Vi må ha 12 units (tilsvarende cirka 3-4 fag), for å opprettholde visum-statusen vår. Og må derfor crashe alt av relevante fag de første ukene, for så å levere et skjema til alle professorene, hvor vi spør om plass i timene deres. Det gikk til slutt, men det var veldig stressende i starten, og et skikkelig kultursjokk i forhold til det norske systemet. Det er rart at man ikke er garantert plass på et studie man betaler så mye for.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

I det første quarteret av dette semesteret har jeg kun skole på tirsdager og onsdager. Dette er svært praktisk, siden jeg bare trenger å tenke på skole 3-4 dager i uken. Og kan ta langhelg etter det. I USA kan man ta timer svært sent på kvelden. Noe som passer svært bra for b-mennesker. Både tirsdag og onsdag har jeg kveldskole. Vanligvis har vi tretimersklasser mellom fem og ni en gang.

 

En vanlig studiedag starter med en løpetur/rulleskøytetur langs strandpromenaden. Med god appetitt fra morgentrimmen, spiser jeg frokost i sola, før jeg kjører til skolen. Jeg har timer på ettermiddagen, noe som frigjør tid til diverse andre småting tidlig på dagen. Denne tiden brukes på å gjøre lekser, eller lese til dagens undervisning. Om jeg er ferdig med skolearbeidet, stikker jeg på stranden for å levle opp surfingen min. Jeg kjører til skolen omtrent en time før vi begynner, ettersom vi studenter bare kan parkere gratis en halvtimes gåtur unna skolen.

 

Vanligvis reiser jeg hjem etter forelesning. Men på tirsdager prøver jeg å få med meg Taco Tuesday, om vennene mine fortsatt er ute når jeg kommer hjem fra skolen.

 

LES OGSÅ: Slik er utdanningssystemet i USA

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i USA?

- Du kan trygt si at jeg ikke sitter inne på rommet når jeg har fri, sier Marit.

FOTO: Privat

Jeg var ikke spesielt god i hverken skriftlig eller muntlig engelsk før jeg dro, noe som førte til en stor overgang, når alt foregår på engelsk. Ettersom skolen begynte så tidlig som 4. januar, og jeg reiste ned på nyåret, hadde jeg en følelse av å bli kastet litt inn i alt. Men det gikk helt greit og nå merker jeg at ting begynner å gå mye lettere allerede. Selve fagene er også litt annerledes enn i Norge, men så langt har jeg klart meg fint med å lese alt pensumet til hver enkelt forelesning.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået er svært høyt! Dollarkursen er ganske høy i forhold til den norske kronen, så mat, opplevelser og klær koster omtrent det samme som i Norge. Skolen er fryktelig dyr (rundt 150 000 kroner for ett semester), men heldigvis for oss nordmenn så dekker lånekassen nesten alt. Husleien er dyrere enn i Norge. Jeg betaler mer her enn jeg gjør på Bislett i Oslo. De fleste må betale rundt 7-8.000 kroner per måned for et delt rom. Hvis du vil ha eget rom i kollektiv må man fort opp i 10-11.000 kroner!

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg er svært opptatt av å oppleve omgivelsene. Til nå har jeg vært tre langhelger i Los Angeles og besøkt noen som bor på Venice Beach og Santa Monica. Vært noen dager i San Fransisco, etterfulgt av en roadtrip tilbake igjen hit. Jeg har kjørt snowboard i Mountain High og Big Bear som ligger kun 2-3 timer unna San Diego. Gått tur til Potato Chip Rock, og vært på surfeturer til Encinitas og San Clemente. Jeg planlegger også flere slike turer as we speak. Ellers prøver jeg og å få med meg en del festivaler. Det er svært mye som skjer her, så man føler alltid at det er noe man ikke rekker over. Men du kan trygt si at jeg ikke sitter inne på rommet når jeg har fri!

 

LES OGSÅ: Slik skriver du et godt motivasjonsbrev til søknaden


Hvordan er studentmiljøet der?

San Diego sett fra Coronado Beach.

FOTO: Shutterstock

Studentmiljøet er kjempebra! Vi er omtrent 60 norske studenter på skolen her, og det føles fort som en liten norsk ghetto, om man liker det. Men ettersom jeg prøver å bli kjent med flest mulig amerikanere. så har jeg ofte prioritert å besøke folk jeg har blitt kjent med i langhelgene. Det er ellers enormt mange internasjonale studenter fra Asia i San Diego. Skolen arrangerer veldig mye opplegg for studentene hver eneste helg, og det er mange idrettsklubber og lag man kan være med på. Jeg har hatt veldig lyst til å være med på en dansegruppe, men så langt i semesteret har jeg hatt litt for mye annet å tenke på dessverre.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Om jeg vil! Skulle ønske jeg kunne studere i San Diego i fem år til! Jeg er allerede på utkikk etter en mulighet til å flytte hit etter studieoppholdet. Jeg anbefaler på det sterkeste å reise hit eller andre steder, om man får mulighet til det i løpet av studiene! Det er utrolig deilig å oppleve en annen hverdag og kultur enn det man er vant til. Man møter mange spennende mennesker, lærer mye nytt og forbedrer språket sitt enormt.

 

Men husk at utvekslingslivet ikke er en evig dans på roser. Pass på å tjene opp nok penger på forhånd, slik at du har økonomi til å oppleve San Diego utenom skolen. Vær tidlig ute med å ordne alle papirer, og ha oversikt over søknadsfrister. Når det kommer til bolig må du aldri skrive under på kontrakter om husleie før du kommer hit, og får se rommet du skal leie! Her er det mye snusk, og jeg var uheldig i starten. Heldigvis ordnet det seg til slutt, men det var veldig kjedelig og unødvendig mye styr i starten. Sørg for å ha gode kontrakter, som gir deg gode vilkår som leietaker. Til slutt vil jeg oppfordre alle til å ikke gå glipp av mulighetene studielivet byr på. Du kommer aldri til å angre på å studere i utlandet!

 

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet