Navn: Elise Nilsen
Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
At valget endte på Horsens var egentlig litt tilfeldig. Etter endt videregående var jeg veldig usikker på hva jeg ville videre. Jeg visste med meg selv at et friår ikke ville være tingen for meg – et år til ville nok ikke ha gjort meg stort klokere. Til slutt bestemte jeg meg for markedsføringsøkonomi i Danmark.
Grunnen til at det ble akkurat Danmark var fordi jeg følte at jeg kanskje ville ha godt av litt stueforandring. Jeg tenkte at å oppleve noe helt nytt og skape nye relasjoner ville gi meg nye perspektiver som kunne hjelpe meg med å finne ut hva jeg ville med livet mitt. Jeg valgte å hoppe i det – noe jeg er utrolig glad for i dag!
Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
Skolen er internasjonal, noe som gjør at man får venner fra hele verden – det er ikke kun et innblikk i den danske kulturen. Mye av læringen er prosjektbasert så man blir god på problemløsning sammen med mange ulike mennesker. Det er spennende å samarbeide med internasjonale studenter fordi man har forskjellige bakgrunner og erfaringer som gjør at man kanskje ser utfordringer fra forskjellige vinkler. For meg blir prosjektene veldig lærerike fordi oppgavene blir løst på andre måter enn det jeg er vant til, fordi man har forskjellig utgangspunkt.
Studentmiljøet er fantastisk blant de internasjonale studentene og det er alltid noe å finne på – uansett hvilken dag det er. Det er arrangementer arrangert av skolen eller elevene nesten hver uke. Om vinteren blir det arrangert filmkvelder eller man kan møtes på Campus Café. Om sommeren er tiden for alle de sosiale uteaktivitetene. Studentene arrangerer temafester, rebusløp (Beerathlon og Beerlympics), grilling, løpegrupper, fotballturneringer, volleyballturneringer, bål-fester og strandfester.
Hvordan var søknadsprosessen?
For meg var søknadsprosessen ganske enkel – en kontaktperson ved VIA hjalp meg gjennom prosessen. Jeg hadde også et Skype-intervju med en av foreleserne.
Hvordan er prisnivået der?
Prisnivået i Horsens er ganske lavt i forhold til prisene i Norge. Man klarer fint å leve av studielånet dersom man opptjener litt ekstra midler i sommerperioden – da vil man leve ganske komfortabelt.
I tillegg finnes det tilbud fra Det Visionære Køkken om kvelder de arrangerer gratis middager hvor studenter møtes og lager mat av varer som er donert fra butikkene i stedet for å bli kastet. Man har et hyggelig måltid sammen – disse arrangementene er både sosiale og gratis. Du kan lese mer om deres prosjekt for å redusere matavfall i Horsens her.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
Jeg bor i Student Village som er studentboliger ikke mer enn cirka 10 meter fra skolen. Her bor jeg sammen med en fantastisk jente fra Polen. Jeg har et eget privat rom, mens vi deler stue, kjøkken og bad. Leilighetene er noe dyrere enn å leie privat i sentrum. Jeg betaler litt over 3500 danske kroner i måneden. Det er viktig å være tidlig ute med å søke om leilighet siden det er mange studenter som trenger et sted å bo rundt semesterstart.
Hva gjør man på fritiden?
På fritiden er det alltid noe å finne på, enten det er sammen med venner eller i skolens egen gymsal hvor de har timer ledet av andre studenter. Det er veldig sosialt og man møter alltid mange kjente.
Før jeg flyttet til Danmark drev jeg med karate, derfor har jeg meldt meg inn i en lokal karateklubb i Horsens slik at jeg kan fortsette med det. De har mange lokale idretter hvor det er mulig for internasjonale studenter å melde seg inn for å få et enda dypere innblikk i den danske kulturen og bli kjent med de lokale.
To av mine favorittaktiviteter på fritiden er sykling og turer/grilling på stranden. Stranden studentene som oftest samles på er Husodde Strand. Det er mitt favorittsted om sommeren – den hvite sandstranden er fantastisk sammen med venner eller alene til pensumlesing.
Hva synes du er det beste med å studere i Danmark?
Det beste med å studere i Danmark må være alle de fantastiske opplevelsene jeg har fått erfare. I tillegg til den faglige utviklingen har jeg også utviklet meg som person. Jeg har blitt kjent med utrolig mange fantastiske mennesker fra hele verden på grunn av det gode studentmiljøet. De lave prisene i Danmark er også en fordel ved å studere her.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Danmark?
Med tanke på at studiene mine er på engelsk har jeg ikke møtt på så veldig mange utfordringer når det kommer til kommunikasjon med danskene. I løpet av praksisperioden min hos Trendhim, var det litt kommunikasjonsproblemer helt i starten, men det varte ikke lenge – nå snakker vi norsk, dansk og engelsk om hverandre ettersom det er internasjonale ansatte der også. I tillegg til å få lov til å ta del i den danske studentkulturen har jeg også fått innsikt i arbeidslivskulturen i Danmark fordi jeg ble tilbudt praksisplass her. Det hjelper å lære seg noen av de elementære danske glosene – ellers er det ingenting jeg opplever som utfordrende eller negativt.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Danmark?
Kjøp sykkel secondhand – ikke kast bort penger på å kjøpe en ny.
Meld deg inn i Facebook-grupper som er relatert til universitetet ditt – her kan du få hjelp til det meste. Alt fra kjøp av sykkel, møbler til hjelp og råd fra andre studenter. Her kan man også få kjøpt brukte pensumbøker til redusert pris.