Stortingsrepresentant
Å være stortingsrepresentant er ingen vanlig jobb; mange ulike oppgaver og hensyn skal ivaretas. Det er umulig å gi en uttømmende oversikt over stortingsrepresentantenes hverdag, men noen av de viktigste oppgavene er:
• Arbeid i komiteene
• Arbeid i partigruppene
• Debatter i stortingssalen
• Deltagelse i internasjonale delegasjoner
• Kontakt med lobbyister (ordforklaring)
• Kontakt med velgere
• Kontakt med mediene
Arbeidet i komiteene
Alle representanter er komitémedlemmer, og de må sette seg inn i en rekke ulike saker og ta stilling til disse. Representantene blir «spesialister», og må lese mange dokumenter, skrive merknader og holde seg generelt oppdatert på fagfeltet. Dersom det gjennomføres høringer i forbindelse med saksbehandlingen, må disse forberedes.
Arbeidet i partigruppene
I forbindelse med komitéarbeidet må stortingsrepresentantene stadig konsultere egne partigrupper. På den måten får representantene fra samme parti kjennskap til sakene i de ulike komiteene. Sakene diskuteres, og partigruppenes standpunkter blir fastsatt.
Debatter i stortingssalen
Når en komité har ferdigbehandlet en sak og avgitt innstilling, skal saken behandles i Stortinget. Under debattene forteller stortingsrepresentantene hva de mener om sakene som er til behandling. På forhånd har de brukt mye tid på å planlegge og skrive innleggene sine. Det de sier bør være i overensstemmelse med partigruppens standpunkter, og referatene fra innleggene blir bevart for ettertiden. Det er derfor viktig å uttrykke seg klart og presist.
Internasjonale delegasjoner
De fleste stortingsrepresentantene er medlemmer av en eller flere internasjonale delegasjoner. Som delegasjonsmedlemmer må representantene tidvis delta på møter og reiser.
Kontakt med lobbyister
Det er mange som ønsker å informere og påvirke stortingsrepresentantene. Noen tar kontakt i forbindelse med behandlingen av enkeltsaker, andre pleier jevnlig kontakt over tid. Lobbyister kan være alt fra privatpersoner til profesjonelle kommunikasjonsrådgivere.
Kontakt med velgere
Stortingsrepresentantene har også ofte kontakt med velgerne sine. Mange reiser jevnlig til eget fylke for å treffe folk ansikt til ansikt, og de får også mange henvendelser via brev, e-post og telefon.
Kontakt med mediene
Stortingsrepresentantene får jevnlig henvendelser fra små og store massemedier. Dette kan dreie seg om deltakelse i debattprogrammer på TV eller skriving av leserbrev i lokalavisen.
Som stortingsrepresentant forholder man seg til en egen partigruppe, og er samtidig tilknyttet en av fagkomiteene.
Representantene som er valgt fra samme politiske parti, utgjør en partigruppe. Partigruppene ledes av et gruppestyre. Lederen for gruppestyret kalles partiets parlamentariske leder. Gruppestyret tar politiske avgjørelser og samordner arbeidet i partigruppen. Standpunkter og muligheter for forhandlinger i en sak avklares slik at komitemedlemmene kan ta dette med seg tilbake til komiteen. Slik går diskusjonen om sakene mellom komitemøter og gruppemøter i flere runder for om mulig å oppnå flertall.
Mesteparten av saksbehandlingen i Stortinget foregår i komiteene. Når Stortinget fatter vedtak, er det basert på forslag fra en av Stortingets faste komiteer. Komiteene varierer i størrelse, og har fra 8 til 18 medlemmer.